Po czym rozpoznać świeżą rybę?

Odpowiednio przyrządzona ryba to zarówno doskonały pomysł na obiad, jak również źródło wartościowych kwasów tłuszczowych omega-3. Istotny jest sam proces gotowania, jednak przede wszystkim należy zadbać o najwyższą jakość głównego składnika. Poznaj najważniejsze kryteria, dzięki którym w każdym przypadku rozpoznasz świeżą rybę!

Nieprzyjemny zapach

Niezależnie od tego, czy jest to turbottuńczyklabraks bądź płotka – pierwszą oznaką nieświeżej ryby jest nieprzyjemny, odrzucający zapach. Zakupione egzemplarze warto również powąchać od środka, po wypatroszeniu, co da nam gwarancję wysokiej jakości. Świeża ryba nie powinna pachnieć intensywnie – naturalna jest delikatna woń wody morskiej lub słodkiej, co zależy od jej naturalnego środowiska.

Odpowiedni kolor

Świeżość ryby warto również ocenić po kolorze. Mrożony tuńczyk odznacza się charakterystyczną, jaśniejszą barwą mięsa, na co warto zwrócić uwagę dokonując zakupu. Świeżą rybę rozpoznamy również poprzez wyraźnie zaznaczoną źrenicę, widoczną w błyszczących gałkach ocznych. Oczy płaskie, wypukłe, mętne bądź zapadnięte świadczą o starszym egzemplarzu, którego nie należy spożywać.

Świeżość mięsa i narządów ryby

Ryba to zarówno mięso, jak również narządy wewnętrzne. Skrzela świeżego egzemplarza będą zaznaczone czerwoną barwą, która, w zależności od gatunku, może przyjmować odcień od jasnego do ciemnego różu. Wspomniane narządy powinny przylegać do skóry bez otaczającego śluzu. Skrzela o brunatnym kolorze pokryte podejrzanymi plamami świadczą o niewielkiej świeżości ryby.

Oprócz opisanego niżej testu wody, warto również sprawdzić mięso ryby. W świeżym egzemplarzu będzie się ono odznaczać wyjątkową sprężystością, po naciśnięciu powracając do stanu początkowego. Mięso powinno również przylegać do ości, co świadczy o odpowiedniej jakości ryby.

Polecamy ryby:

Test wody

Ostatecznym sprawdzianem świeżości jest tzw. test wody. Stara ryba w misce wodą będzie swobodnie unosić się po tafli – świeży egzemplarz zatonie. Przyczyna tego zjawiska leży w jelicie, które po pewnym czasie wypełnione jest pływającymi gazami.

Jak rozpoznać świeże owoce morza?

Świeżość owoców morza, takich jak krewetki, najlepiej rozpoznać po kolorystyce. Szarość jest naturalną barwą wspomnianych skorupiaków, jednak dopuszczalny jest również delikatny róż wpadający w pomarańcz. Na nieświeżych krewetkach ujrzymy czerń, odstraszającą od zakupu.

Mule stanowią owoce morze, których świeżość rozpoznamy w procesie gotowania. Skorupiaki, które nie otworzyły się we wrzącym winie należy bezwzględnie wyrzucić.

Redakcja enh.pl