W obecnych czasach bardzo wiele osób zwraca szczególną uwagę na swoją dietę, która jest niezwykle istotna podczas codzienne funkcjonowania. Dieta każdej osoby powinna być odpowiednio lekka, aby nie przeciążała w żaden sposób układu pokarmowego. Dlatego warto zapoznać się z najciekawszymi pomysłami na lekkie obiady oraz wypróbować je zgodnie ze swoimi możliwościami.
Łosoś w sosie
Bardzo dobrym pomysłem na lekki obiad z całą pewnością będzie łosoś w sosie. Sos do łososia można bez większych problemów przygotować z różnych składników. Dużą popularnością cieszy się między innymi sos na bazie szpinaku, który idealnie pasuje do takiej ryby jak łosoś. Łosoś jest bardzo delikatną rybą, dlatego z całą pewnością nie obciąży w nadmierny sposób żołądka. Warto o tym pamiętać podczas komponowania swojej codziennej diety, ponieważ jest to niezwykle istotna kwestia. Oprócz tego łosoś zawiera w swoim składzie szereg korzystnych substancji odżywczych.
Przepis na lekkie obiady – łosoś ze szpinakiem
Składniki:
- około 500 g filetu z łososia
- 100 g liści szpinaku mrożonych lub świeżych
- masło do smażenia
- ząbek czosnku
- 100 ml śmietanki 30%
- sok z połowy cytryny
- przyprawa do ryb
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Najpierw myjemy i osuszamy łososia. Skrapiamy go sokiem z cytryny i nacieramy przyprawą. Następnie rozgrzewamy na patelni masło, wyciskamy na nią czosnek i chwilę smażymy. Uważamy, aby czosnek się nie spalił. Wrzucamy liście szpinaku i przez chwilę podsmażamy. Następnie całość zalewamy śmietanką, a potem doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem.
Kurczak w sosie
Wśród różnych ciekawych pomysłów na obiad można również wymienić kurczaka w sosie, co także będzie fantastycznym rozwiązaniem. Kurczak może być przygotowany w różnych sosach. Wśród nich można wymienić na przykład sos pomidorowy lub sos pieczarkowy. Kurczak posiada delikatne mięso, które bez większych problemów może być spożywane przez wiele osób. W żaden sposób nie będzie ono obciążało układu pokarmowego, o ile zostanie w prawidłowy sposób przygotowane. Warto na to zwrócić swoją szczególną uwagę podczas komponowania posiłków dla rodziny.
Przepis na lekkie obiady – kurczak z pomidorami
Składniki:
- 400 g piersi z kurczaka
- puszka pomidorów w kawałkach
- 125 g sera mozzarella
- jedna średnia cebula
- jeden ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- bazylia
- oregano
- przyprawa do kurczaka
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy na mniejsze porcje. Doprawiamy przyprawą do kurczaka i pieprzem. Kroimy cebulę w drobną kostkę. Następnie wrzucamy ją na rozgrzaną patelnię z olejem. Gdy się zeszkli, dorzucamy kurczaka i przeciśnięty przez praskę czosnek. Obsmażamy z każdej strony. Następnie dorzucamy pomidory, łyżka po łyżce. Dusimy pod przykryciem przez kilka minut. Na koniec doprawiamy oregano, bazylią i solą. Podajemy z makaronem lub ziemniakami.
Sprawdź też: Zakupy spożywcze online – zalety kupowania w sieci
Pulpety w sosie
Bardzo dobrym pomysłem na lekki obiad będzie również przygotowanie pulpetów w sosie. Najczęściej jest to sos pomidorowy, który idealnie się komponuje z tego rodzaju mięsem. Do pulpetów można zaserwować bardzo zróżnicowane dodatki, ponieważ jest to potrawa dość uniwersalna. Wśród nich można między innymi wymienić ziemniaki, a także ryż czy makaron. Wyboru należy dokonać zgodnie ze swoimi indywidualnymi preferencjami oraz gustem.
Przepis na lekkie obiady – klopsiki w sosie koperkowym
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa z indyka lub wieprzowego
- wiązka koperku
- wiązka pietruszki
- dwie średnie marchewki
- jedna czerstwa bułka
- szklanka mleka
- olej do smażenia
- dwie łyżki mąki ziemniaczanej
- mąka pszenna do obtoczenia
- cebula
- jajko
- masło
- dwie szklanki wody
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Czerstwą bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy na 10 minut. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, cebulę pokrojoną w kostkę, sól, pieprz i odciśniętą bułkę. Dodajemy także posiekaną pietruszkę. Całość mieszamy i formujemy małe kulki. Obtaczamy każdą w mące pszennej i wrzucamy na rozgrzany na patelni olej. Smażymy przez kilka minut z każdej strony. W międzyczasie zagotowujemy w większym garnku wodę. Na tarce o dużych oczkach ścieramy marchewkę. Koperek siekamy. Do gotującej się wody wrzucamy marchewkę i masło. Następnie do wywaru wrzucamy obsmażone pulpety. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i zagęszczamy sos. Na sam koniec wrzucamy koperek. Najlepiej smakuje z kaszą lub ziemniakami.
Sprawdź: Co może jeść cukrzyk? Tabela
Zupa
Fantastycznym pomysłem na lekki obiad z całą pewnością będzie również przygotowanie zupy warzywnej. Zupa warzywna może zawierać w swoim składzie bardzo zróżnicowane rodzaje warzyw. Wśród nich można przede wszystkim wymienić marchewkę, brokuły, kalafiory, a także wiele innych. Wybór zależny jest od indywidualnych preferencji smakowych, dlatego warto na to zwrócić swoją szczególną uwagę. Oprócz tego z powodzeniem można również przygotowywać zupy na bazie pomidorów czy też kapusty.
Przepis na lekkie obiady – prosta zupa dla każdego
Składniki:
- 400 ml bulionu
- 450 g mrożonych warzyw (np. zupa wiosenna lub jarzynowa)
- 3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Wcześniej należy przygotować bulion lub też użyć kostki rosołowej. Do gotowego wywaru wrzucamy mrożone warzywa, ziela angielskie oraz liście laurowe. Wszystko gotujemy przez minimum 15 minut. Następnie solimy i pieprzymy do smaku. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy zupa przestanie być gorąca, blendujemy całość. W razie potrzeby, dolewamy nieco wody. Można podawać z grzankami bądź groszkiem ptysiowym.
Sprawdź także przepisy na mniej lekkostrawne potrawy, ale za to wybornie pyszne tutaj: https://www.enh.pl/stopnie-wysmazenia-steka-jak-przygotowac-idealne-mieso/.