Stopnie wysmażenia steka – jak przygotować idealne mięso?

Osoby jedzące na co dzień mięso często unikają przyrządzania wołowiny. Mięso to uchodzi za żylaste, a przyrządzone w zły sposób jest bardzo twarde. Wystarczy jednak poznać kilka tajników, które pozwolą Ci na przygotowanie prawdziwego, kulinarnego majstersztyku. Stek stanie się Twoim ulubionym daniem! Warto poznać sposoby na jego idealne przygotowanie. Różne stopnie wysmażenia steka pozwolą na uzyskanie ulubionego mięsa. Każdy z nas lubi przyrządzać je inaczej – jaki jest Twój wybór?

Kilka słów o wołowinie

Mięso z supermarketu doprawione i wrzucone na patelnię? To niezbyt dobry pomysł. Na dobrej kuchni nie ma co oszczędzać – wszyscy kucharze powinni doskonale zdawać sobie z tego sprawę. Świetnie usmażone mięso, ale niskiej jakości nie będzie dobrze smakowało. Zanim więc zabierzesz się do „pichcenia” ze stekiem w roli głównej, koniecznie kup wysokogatunkową wołowinę. Wyróżnia się mocno czerwonym kolorem i żyłkami białego tłuszczu. Jeśli mięso zapakowane jest w worek próżniowy, po wyjęciu należy je wypłukać w wodzie. Za jedną z najlepszych uchodzi wołowina Kobe. Stopnie wysmażenia steka są niekiedy zależne nie tylko od czasu, ale właśnie od rodzaju mięsa. Warto więc mieć to na uwadze!

Warto wiedzieć, że wołowina to produkt bogaty w wartości odżywcze. Jest źródłem dobrze przyswajalnego białka, witamin z grupy B, a także minerałów, takich jak żelazo, cynk i fosfor.

Na pewno nie jest to mięso na lekkie obiady, ale w połączeniu z odpowiednimi składnikami można dostarczyć dużo witamin!

stopnie wysmażenia steka

Steki do grillowania i smażenia

Poszczególne kawałki wołowiny nadają się do innego rodzaju obróbki. Jeśli więc chcesz uraczyć gości wołowym gulaszem, naturalnie nie powinieneś używać kawałków steku, ale na przykład karkówki.

Steki nadają się do grillowania i smażenia. Uzyskać je można z takich kawałków wołowych jak: antrykot, polędwica, czy rostbef. Stopnie wysmażenia steka delikatnie różnią się w przypadku poszczególnych części mięsa. Jednak zwykle czas obróbki termicznej jest bardzo zbliżony.

Sprawdź też: Zakupy spożywcze online – zalety kupowania w sieci

Stopnie wysmażenia steka – ile czasu?

W zależności od tego, jak długo smaży się mięso, będzie miało ono różną fakturę. Jedni najbardziej lubią miękkie, krwiste mięso. Inni z kolei nie zjedzą innego, niż bardzo mocno wysmażonego. Ogólnie wyróżnia się kilka stopni przygotowania steka. Jednak różnice w czasie przygotowania są naprawdę małe! Dlatego trzeba być czujnym i idealnie sprawdzać czas. Stopnie wysmażenia steka prezentują się następująco:

STOPIEŃ WYSMAŻENIAILE CZASU?
BLUE1 MIN Z KAŻDEJ STRONY
RARE2 MIN Z KAŻDEJ STRONY
MEDIUM RARE3 MIN Z KAŻDEJ STRONY
MEDIUM4/5 MIN Z KAŻDEJ STRONY
WELL DONE6-8 MIN Z KAŻDEJ STRONY

Stopnie wysmażenia steka po polsku

Ze względu na stopień wysmażenia steki dzielą się na: mocno krwiste, półkrwiste, średnio wysmażone i dobrze wysmażone. Długość smażenia tych pierwszych wynosi około 3 minuty, stek półkrwisty potrzebuje 4 minut, średnio wysmażony 5-6 minut, natomiast dobre wysmażenie równa się 6-7 minutom smażenia (dokładny czas podany w tabelce powyżej). Wyróżnia się także jeszcze jeden stopień, który nie ma dokładnego tłumaczenia na polski. Chodzi tu o „blue”. Pod tą nazwą kryje się stek, który smaży się tylko do momentu, gdy z zewnątrz jest delikatnie przypieczony. W środku wciąż jest surowy i jeszcze zimny.

Sprawdź: Co może jeść cukrzyk? Tabela

Jak przygotować dobry stek półkrwisty?

Gdy już zaopatrzysz się w dobre mięso, możesz przystąpić do kuchennych czynności. Pamiętaj, że steków z wołowiny nie należy marynować z dużym wyprzedzeniem. Marynata posłuży jako „poprawiacz” smaku wyłącznie przed smażeniem mięsa. Z czego powinna składać się marynata? Pierwszy składnik stanowi oliwa z oliwek, która sprawi, że mięso będzie soczyste, czosnek oraz zioła (np. majeranek). Niektórzy dodają do niej także miód lub odrobinę cukru.

Kawałek mięsa połóż na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Smaż je z każdej strony przez minutę. W zależności od tego, jakie stopnie wysmażenia steka Cię, wydłuż czas trzymania mięsa na patelni. Stek półkrwisty będzie zatem wymagał jeszcze 4 minut smażenia (po 2 minuty z każdej strony). Aby kontrolować stopień wypieczenia, lekko naciśnij mięso dwoma palcami. Im twardsze, tym jest bardziej wysmażone. Dopiero po zdjęciu z patelni (lub grilla) mięso można posypać solą i pieprzem.

Stopnie wysmażenia steka a dodatki do mięsa

Jakie dodatki dobrze komponują się ze stekiem wołowym? Z powodzeniem możesz podawać je z grzybami, warzywami ugotowanymi na parze, grillowanymi ziemniakami oraz sosami: barbecue i holenderskim. Jeśli chodzi o napoje, smak wołowiny idealnie podkreślają czerwone wino oraz whisky.

Redakcja enh.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *