Co na obiad, gdy brakuje czasu? 3 szybkie przepisy

Tempo życia często nie sprzyja zdrowemu odżywianiu. W pośpiechu często nie mamy wystarczająco dużo czasu, by przygotować zdrowy, pożywny i odpowiednio zbilansowany posiłek. Zaniedbania na tym polu niestety odbija się na stanie naszego zdrowia oraz samopoczuciu. Zabieganie i nadmiar obowiązków nie muszą jednak być przeszkodzą w zdrowym odżywianiu. Wiele przepisów nie wymaga bowiem poświęcenia sporej ilości czasu, pozwalając jednocześnie przyrządzić pożywne, zdrowe i pyszne dania. Tak więc co na obiad?

Szybki obiad – co wybrać?

Jeśli zastanawiacie się, co na szybki obiad sprawdzi się najlepiej, kiedy nie macie czasu na długie gotowanie, przychodzimy wam z pomocą. Specjalnie z myślą o was przygotowaliśmy listę kilku prostych i szybkich, a zarazem sytych i właściwie zbilansowanych posiłków. Są wśród nich zarówno propozycje dla osób jedzących mięso, jak i tych, które go unikają. By ułatwić wam zadanie, podzieliliśmy je pod względem kluczowych składników – dzięki temu bez problemu wybierzecie przepis dostosowany do aktualnej zawartości waszej lodówki.

Co na obiad z mięsem drobiowym? Curry z kurczakiem i warzywami

Kurczak to zdecydowanie jedno z najzdrowszych mięs. Zawiera mało tłuszczów, a zarazem sporą ilość białka. To wszystko sprawia, że często jest wybierane przez osoby będące na diecie redukcyjnej, budujące masę mięśniową lub po prostu przykładające sporą wagę do zdrowego odżywiania. Tak więc idealnie nadaje się na szybki obiad. Jego wielką zaletą jest również to, że jest bardzo tani i łatwo dostępny. Sposobów na przyrządzenie kurczaka jest mnóstwo. My wybraliśmy proste i szybkie curry.

szybki obiad

Do jego przyrządzenia, oczywiście poza samym kurczakiem, potrzebować będziecie jeszcze mleczka kokosowego, oleju oraz curry w proszku lub w paście. Co na obiad będzie jeszcze potrzebne? Nie obejdzie się też bez warzyw. W tym wypadku proponujemy zestaw składający się z pokrojonych drobno cebuli, czosnku, marchewki, selera korzeniowego, papryki, kukurydzy z puszki i fasolki szparagowej. Zacznijcie od przysmażenia cebuli. Kiedy ta się zeszkli, dodajcie do niej kurczaka, marchewkę i seler, a następnie pozostałe warzywa. Gdy kurczak będzie ścięty, na patelnię wrzućcie starty czosnek oraz proszek lub pastę curry. Następnie zalejcie wszystko mleczkiem z niewielką ilością wody i gotujcie aż do miękkości warzyw.

Szybki obiad ze strączkami. Klasyczny przepis – fasolka po bretońsku

Rośliny strączkowe to ważny składnik diety. Szczególnie istotne miejsce zajmują one w diecie wegetariańskiej, w której dzięki wysokiej zawartości białka pełnią funkcję swego rodzaju zamiennika mięsa. Warto jednak, by po fasolę, bób, soczewicę, groch i ciecierzycę sięgali również „mięsożercy”. Poza łatwo przyswajalnym białkiem, w strączkach znajdziemy również błonnik i bogactwo witamin oraz minerałów. Strączki możecie przyrządzić na wiele sposobów, wykonując z nich między innymi zupy, gulasze czy kotleciki.

co na obiad

W tym artykule skupiamy się jednak na tym, co na obiad można zrobić z nich prosto i szybko. Postawiliśmy więc na fasolce w sosie pomidorowym, którą przygotujecie dosłownie w kilkanaście minut. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę należy przysmażyć w rondelku, a kiedy się zeszkli – dodać starty czosnek, czubatą łyżeczkę wędzonej papryki i łyżkę koncentratu pomidorowego. Następnie dodajcie opłukaną fasolkę z puszki i passatę pomidorową. Gotujcie około 10 minut, a następnie doprawcie sosem sojowym, pieprzem i ulubionymi ziołami. Danie najlepiej smakuje oczywiście podane z kromką świeżego pieczywa.

Co na obiad z kaszą w roli głównej? Jaglane placki z twarogiem i miodem

Na koniec zostawiliśmy propozycję dla osób, które szybki obiad wolą zjeść na słodko. W naszej wersji słodki obiad będzie jednak naprawdę zdrowy i dostarczy organizmowi wielu cennych składników. Wszystko to za sprawą kaszy jaglanej, która jest źródłem węglowodanów złożonych, białka, witamin i minerałów. Ze względu na neutralny smak, kasza jaglana może być stosowana zarówno w wytrawnych, jak i słodkich potrawach. My postawiliśmy na tę drugą opcję.

szybki obiad

Zacznijcie od ugotowania 100 gramów kaszy. Zróbcie to według wskazówek, które znajdziecie na opakowaniu, nie zapominając o jej wypłukaniu przed wsypaniem do garnka – pozbędziecie się w ten sposób goryczki. Ugotowaną kaszę zmieszajcie w misce z tartym jabłkiem, 3 jajkami i trzema łyżkami mąki pszennej. Wyrobioną masę kładźcie łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażcie na złoty kolor. Podawajcie z pokruszonym twarogiem, miodem i świeżymi owocami.

Redakcja enh.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *