Kupujemy grill ogrodowy – na co zwracać uwagę?

Od jakiegoś już czasu umownym rozpoczęciem sezonu letniego stało się rozpalanie pierwszego grilla. Pokochaliśmy przygotowywanie jedzenia na grillu w plenerze i dziś praktycznie żadne tego typu spotkanie nie może się obyć bez skwierczącego na ruszcie mięsa. Tak duża popularność grillowania sprawiła, że na rynku spotkać się można z wieloma rodzajami grillów. Nic więc dziwnego, że często zakup może sprawiać wiele problemów.

Grill ogrodowy – podstawowe informacje

Pomimo tego, że zasada działania przeciętnego grilla jest bardzo prosta i prawdopodobnie nikt nie będzie miał żadnych problemów z jego rozpaleniem i grillowaniem jedzenia na nim, to jednak jego wybranie może być bardzo kłopotliwe. Zanim przejdzie się do omawiania poszczególnych rodzajów grillów, warto na początku przyjrzeć się ich podstawowym cechom. Od czego trzeba zacząć wybieranie grilla ogrodowego? Najważniejsze jest oczywiście to, aby miał on odpowiednią wielkość. Im większa będzie powierzchnia rusztu, tym więcej jedzenia za jednym razem będzie można na nim przygotować. Zalecane jest także to, aby ruszt posiadał regulowaną wysokość. Dzięki temu możliwe będzie lepsze dobranie jego położenia, a tym samym uniknie się ryzyka przypalenia jedzenia lub też spowoduje się, że będzie mogło ono powoli dochodzić.

Jaki rodzaj grilla ogrodowego wybrać?

Nowoczesne grille mogą być wyposażone w szereg naprawdę ciekawych i przydatnych funkcji, takich jak podnoszenie rusztu, specjalne uchwyty na przyprawy czy też stojak na talerze. Wszystko to jest oczywiście bardzo ważne, lecz kluczową sprawą podczas wybierania grilla jest określenie tego, jakiego ma on być rodzaju. Z całą pewnością najpopularniejszym grillem jest model węglowy. Do wygenerowania żaru wymaga węgla drzewnego, odpowiedniej podpałki, a przede wszystkim cierpliwości. Jakie są zalety takiego grilla? Zauważyć trzeba, że niezwykle atrakcyjna jest jego cena, ponieważ bez trudu można zakupić modele kosztujące zaledwie kilkadziesiąt złotych. Co więcej, są one zwykle bardzo małe i poręczne, więc można je łatwo przenosić. Oczywiście dużą zaletą jest to, że potrawy z takiego grilla charakteryzują się wyjątkowym aromatem i smakiem. Jakie są wady grilla węglowego? Nieco trudne bywa jego rozpalenie, a także kontrolowanie na nim temperatury. Choć grill węglowy ma naprawdę świetne zalety użytkowe, a potrawy z niego są po prostu fantastyczne, ma on również nieco wad. Z tego też powodu wiele osób interesuje się zakupem grilla gazowego. Czym się on cechuje? Węgiel drzewny zastąpiony w tym wypadku zostaje gazem ziemnym, dzięki któremu rozpalenie grilla jest niezwykle proste i zajmuje dosłownie kilka sekund. Co więcej, takiego grilla bardzo łatwo zachować w doskonałej czystości, a także podczas grillowania nie generuje się popiołu. Dużą przeszkodą w zakupie jest jednak cena, ponieważ nowoczesne odmiany mogą kosztować nawet kilka tysięcy złotych.

Przydatne akcesoria do grilla

Przygotowywanie się do sezonu grillowego nie może polegać jedynie na zakupie samego grilla. Oprócz niego wyposażyć się trzeba w szereg najróżniejszych akcesoriów, które pomogą przygotować pyszne i aromatyczne potrawy. W jakie zatem dodatki trzeba się obkupić? Podstawą są oczywiście różnego rodzaju akcesoria pozwalające odpowiednio obchodzić się z grillowanymi potrawami. Trzeba zatem zakupić właściwe szczypce, widelce, łopatki czy też stojaki do pieczenia. Dobrym wyborem będzie specjalny shaker do przypraw, który umożliwi wygodne przyprawianie grillowanych potraw. Na sam koniec wspomnieć trzeba także o tym, że grillowanie wymaga właściwego ubioru. Podstawą jest fartuch, który zabezpieczy ubranie przed pobrudzeniem, lecz oprócz niego warto mieć także rękawice chroniące dłonie przed gorącem. Podczas grillowania niezwykle łatwo się poparzyć, dotykając rozgrzanego rusztu lub też samej powierzchni grilla.

Jak przechowywać i konserwować grill?

Ostatnią sprawą, o której warto wspomnieć podczas analizowania poszczególnych rodzajów grillów i akcesoriów jest ich odpowiednie czyszczenie i konserwowanie. Każdorazowo po użyciu grill wymaga bardzo skrupulatnego umycia. Gromadzący się na nim brud w postaci tłuszczu, lecz także resztek węgla i sadzy może spowodować, że dochodzić będzie do zmiany smaku kolejnych grillowanych potraw. Z tego też powodu tak ważne jest zachowanie grilla w czystości. Podczas zakupu warto sprawdzić, czy można poszczególne jego elementy zdemontować, aby wstawić je np. do zmywarki. Na sam koniec warto również przyjrzeć się temu, jak wygląda kwestia składania grilla, co umożliwi jego łatwe i wygodne przechowywanie w sezonie zimowym.

Redakcja enh.pl