Jak przygotować dobry stek półkrwisty?

0
37
stek półkrwisty

Osoby jedzące na co dzień mięso często unikają przyrządzania wołowiny. Mięso to uchodzi za żylaste, a przyrządzone w zły sposób jest bardzo twarde. Wystarczy jednak poznać kilka tajników, które pozwolą Ci na przygotowanie prawdziwego, kulinarnego majstersztyku. Od dzisiaj stek półkrwisty może stać się nieodłącznym elementem Twojego menu.

Kilka słów o wołowinie

Mięso z supermarketu doprawione i wrzucone na patelnię? To niezbyt dobry pomysł. Na dobrej kuchni nie ma co oszczędzać – wszyscy kucharze powinni doskonale zdawać sobie z tego sprawę. Świetnie usmażone mięso, ale niskiej jakości nie będzie dobrze smakowało. Zanim więc zabierzesz się do „pichcenia” ze stekiem w roli głównej, koniecznie kup wysokogatunkową wołowinę. Wyróżnia się mocno czerwonym kolorem i żyłkami białego tłuszczu. Jeśli mięso zapakowane jest w worek próżniowy, po wyjęciu należy je wypłukać w wodzie. Za jedną z najlepszych uchodzi wołowina Kobe.

Warto wiedzieć, że wołowina to produkt bogaty w wartości odżywcze. Jest źródłem dobrze przyswajalnego białka, witamin z grupy B, a także minerałów, takich jak żelazo, cynk i fosfor.

Steki do grillowania i smażenia

Poszczególne kawałki wołowiny nadają się do innego rodzaju obróbki. Jeśli więc chcesz uraczyć gości wołowym gulaszem, naturalnie nie powinieneś używać kawałków steku, ale na przykład karkówki.

Steki nadają się do grillowania i smażenia. Uzyskać je można z takich kawałków wołowych jak: antrykot, polędwica, czy rostbef.

Ze względu na stopień wysmażenia steki dzielą się na: mocno krwiste, półkrwiste, średnio wysmażone i dobrze wysmażone. Długość smażenia tych pierwszych wynosi około 3 minuty, stek półkrwisty potrzebuje 4 minut, średnio wysmażony 5-6 minut, natomiast dobre wysmażenie równa się 6-7 minutom smażenia.

Jak przygotować dobry stek półkrwisty

Gdy już zaopatrzysz się w dobre mięso, możesz przystąpić do kuchennych czynności. Pamiętaj, że steków z wołowiny nie należy marynować z dużym wyprzedzeniem. Marynata posłuży jako „poprawiacz” smaku wyłącznie przed smażeniem mięsa. Z czego powinna składać się marynata? Pierwszy składnik stanowi oliwa z oliwek, która sprawi, że mięso będzie soczyste, czosnek oraz zioła (np. majeranek). Niektórzy dodają do niej także miód lub odrobinę cukru.

Kawałek mięsa połóż na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Smaż je z każdej strony przez minutę. W zależności od tego, do jakiego stopnia wysmażenia chcesz je doprowadzić, wydłuż czas trzymania steku na patelni. Stek półkrwisty będzie zatem wymagał jeszcze 4 minut smażenia (po 2 minuty z każdej strony). Aby kontrolować stopień wypieczenia, lekko naciśnij mięso dwoma palcami. Im twardsze, tym jest bardziej wysmażone. Dopiero po zdjęciu z patelni (lub grilla) mięso można posypać solą i pieprzem.

Jakie dodatki dobrze komponują się ze stekiem wołowym? Z powodzeniem możesz podawać je z grzybami, warzywami ugotowanymi na parze, grillowanymi ziemniakami oraz sosami: barbecue i holenderskim. Jeśli chodzi o napoje, smak wołowiny idealnie podkreślają czerwone wino oraz whisky.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here