Dieta low fodmap – remedium przy jelicie drażliwym

Codziennie spożywamy różnorodne posiłki, które dostarczają nam niezbędnych składników odżywczych i energii. Jednak nie wszystkie z tych posiłków mają na nas neutralny wpływ. Często po spożyciu niektórych dań odczuwamy nieprzyjemne dolegliwości, takie jak wzdęcia i ból brzucha. Na szczęście istnieje dieta low fodmap, która może nam pomóc w walce z tymi dolegliwościami. Ta dieta polega na wyeliminowaniu z codziennej diety składników, które są trudne do strawienia przez nasze jelita, takich jak niektóre cukry czy błonnik. Dzięki temu nasze jelita mają szansę się zregenerować, a nasz przewód pokarmowy funkcjonować sprawniej. 

Czego dowiesz się z tego artykułu?

  • czym jest dieta low fodmap?
  • jakie produkty są zakazane na diecie low fodmap?
  • co to jest jelito drażliwe?

Czym jest dieta low fodmap?

Dieta Low FODMAP, zwana też dietą niskiej zawartości FODMAP (fermentowalnych oligosacharydów, disacharydów, monosacharydów i polioli), jest skutecznym sposobem leczenia objawów związanych z zespołem jelita drażliwego (IBS – Irritable Bowel Syndrome). Dieta ta została opracowana przez naukowców z Monash University w Australii i polega na eliminacji pokarmów bogatych w FODMAP, czyli substancje, które są źródłem fermentacji w jelitach, powodując nadmierne gazy, bóle brzucha i inne objawy. Po zastosowaniu eliminacyjnej fazy diety Low FODMAP, która trwa zazwyczaj 2-6 tygodni, osoba powinna stopniowo wprowadzać poszczególne grupy FODMAP, by obserwować, które z nich powodują nasilenie objawów. Na podstawie tych obserwacji można dostosować dalszą dietę. Warto pamiętać, że dieta Low FODMAP nie jest odpowiednia dla wszystkich osób i powinna być stosowana wyłącznie pod nadzorem lekarza lub dietetyka.

dieta
Taka sałatka może być dobrym pomysłem na podwieczorek dla będących na diecie low fodmap

Jakie produkty są zakazane na diecie low fodmap?

Główne grupy pokarmów, które należy ograniczyć lub wyeliminować w diecie Low FODMAP, to:
1. Oligosacharydy: zawarte w cebuli, czosnku, szparagach, czerwonej fasoli, soczewicy, pszenicy, żytnim chlebie.
2. Disacharydy: zawarte w laktozie, mleku, jogurcie, serze, które u niektórych osób nie są odpowiednio trawione.
3. Monosacharydy: zawarte w niektórych owocach i warzywach, takich jak jabłka, gruszki, truskawki, syrop glukozowo-fruktozowy.
4. Poliole: zawarte w niektórych owocach (morela, czereśnia), słodzikach (ksylitol, sorbitol) i niektórych warzywach (kapusta, cebula, czosnek).

Warto również odstawić pieczywo, zawierające gluten, by sprawdzić czy również on nie przyczynia się do złego samopoczucia.

dieta
Dieta fodmap może wiązać się z obowiązkiem samodzielnego przygotowywania potraw na wynos

Co to jest jelito drażliwe?

Jest to schorzenie przewodu pokarmowego, który objawia się między innymi bólami brzucha, wzdęciami, wiatrami, niestrawnością, biegunką lub zaparciami. Jelito drażliwe (inaczej zespół jelita drażliwego, IBS) to schorzenie przewodu pokarmowego, które charakteryzuje się zaburzeniami ruchowości jelit oraz nadwrażliwością jelitową. Objawy jelita drażliwego mogą się różnić u poszczególnych osób, ale najczęstsze to:
1. Bóle brzucha – mogą występować jako skurcze, tępy ból lub dyskomfort, najczęściej występują w dolnej części brzucha.
2. Wzdęcia – nadmierne gromadzenie się gazu w jelitach, które może powodować uczucie pełności, dyskomfortu i rozdęcia brzucha.
3. Wiatry – nadmierne tworzenie się i uwalnianie gazów z przewodu pokarmowego.
4. Niestrawność – uczucie niepełnego wypróżnienia lub odczucie, że pokarm nie jest odpowiednio przetwarzany w przewodzie pokarmowym.
5. Biegunka lub zaparcie – u niektórych osób jelito drażliwe może powodować biegunkę, u innych zaparcia, a czasami występują oba objawy naprzemiennie.
Przyczyny jelita drażliwego nie są w pełni poznane, ale wiąże się to z czynnikami takimi jak stres, nieprawidłowa dieta, infekcje jelitowe, zaburzenia hormonalne czy nadmierna reaktywność układu nerwowego jelita. Leczenie jelita drażliwego polega na złagodzeniu i kontrolowaniu objawów poprzez zmianę stylu życia, dietę, unikanie wyzwalaczy objawów, a w niektórych przypadkach może być konieczne stosowanie leków przeciwwskazanych lub terapia behawioralna. W przypadku podejrzenia jelita drażliwego zaleca się skonsultowanie się z lekarzem w celu postawienia diagnozy i ustalenia optymalnego planu leczenia. 

ibs
Jelito drażliwe to choroba, dotykająca osób w wieku powyżej 20 roku życia

Dieta low fodmap okazuje się doskonałym remedium dla osób cierpiących na zespół jelita drażliwego. Osoby dotknięte tą dolegliwością odczuwają silne bóle brzucha, mają nieregularne wypróżnienia oraz wzdęcia. Jednak dzięki odpowiedniemu odżywianiu, czyli stosowaniu diety low fodmap, mogą znacznie zmniejszyć intensywność tych objawów i poprawić swoją jakość życia. Dlatego warto zwrócić uwagę na to, co jemy i jakie składniki są dla nas odpowiednie. 

Redakcja enh.pl